top of page
poulknudsgaard

At gå ind i forandringens land – med Robert E. Quinn som guide


Forside fra mine slide til et indlæg om ledelse af en dyb forandring.

For nylig blev jeg mindet om en af mine egne ledelsesguruer – canadiske Robert E. Quinn. Hans metafor om at “gå nøgen ind i usikkerhedens land” har været en af de mest indflydelsesrige ledelsestanker for mig. Det handler om modet til at træde ud af komfortzonen og skabe ægte transformation – både for en selv og for organisationen.

 

I sin bog Deep Change: Discovering the Leader Within beskriver Quinn idéen om “forandringens land” som en metafor for den rejse, der kræves for at skabe dyb forandring. Han fremhæver, at dette ofte indebærer en dyb, indre transformation, hvor man skal overvinde frygt og usikkerhed for at træde ud af det velkendte.

 

Her er fem nøglepunkter fra Quinns beskrivelse af “forandringens land” – koblet med mine egne erfaringer fra en dyb transformation hos MAN Diesel i Frederikshavn efter finanskrisen:

 

1. Valget mellem dyb forandring og langsom død

 

Quinn argumenterer for, at individer og organisationer står over for to grundlæggende valg: Enten engagere sig i dyb forandring, der kræver personlig risiko og sårbarhed, eller stagnere og gradvist miste relevans gennem en “langsom død”. Dyb forandring indebærer ofte at give slip på vante mønstre og forestillinger.

 

Det var netop sådan et valg, vi stod overfor efter finanskrisen. MAN Diesel i Frederikshavn måtte ændre sin selvopfattelse fra en “motorfabrik” til en “videns- og serviceforretning.” Det krævede, at vi sagde farvel til over 100 års tradition og så os selv i et helt nyt lys. Faktisk en rigtig Kulturrevolution


Slide #30 fra indlægget om “Kulturrevolutionen i Frederikshavn”

 

2. At forlade komfortzonen

 

At træde ind i forandringens land betyder at acceptere uforudsigelighed og kompleksitet. Det kræver, at man bevæger sig væk fra det velkendte og ind i ukendt territorium, hvor der ikke er klare svar.

 

Vi forlod det trygge ved at være en motorfabrik og begyndte at fokusere på at yde verdensklasse service. Det betød, at vi skulle omfavne en helt ny kultur med fokus på salg, indtjening og ikke mindst KUNDEfokus. At gå fra produktionsvirksomhed til servicevirksomhed var en radikal ændring, der både udfordrede og motiverede os.

 

3. Selvtransformering som udgangspunkt

 

Quinn mener, at ægte forandringsledelse starter med en indre transformation. Forandringslederen skal først selv ændre sig og handle autentisk, før de kan inspirere andre til at gøre det samme.

 

For mig personligt betød det at transformere min ledelsesstil. Jeg gik fra at være en internt fokuseret leder med fokus på produktionsoptimering til at blive langt mere eksternt orienteret med fokus på kunderne. Det betød blandt andet flere rejser og en ny forståelse af, hvad værdiskabelse egentlig handlede om for vores kunder.

 

4. At handle i modstrid med frygt

 

Forandringens land er ofte forbundet med frygt, modstand og risiko. Quinn peger på, at ledere skal være villige til at handle, selv når de føler sig usikre, og samtidig skabe en vision, der motiverer andre til at deltage i transformationen.

 

Jeg var klar over, at der var stor risiko ved at ændre organisationens selvopfattelse. Ville medarbejderne acceptere den nye retning og på sigt leve den? Det hjalp mig meget, at jeg selv var dybt overbevist om, at det var den rigtige vej for organisationen. Min overbevisning gav mig styrke til at tage de svære samtaler og vise vejen frem.


Forsiden af Quinns bog “Deep Change - Discovering the Leader Within”

5. At tage ansvar og skabe mening

 

For at navigere i forandringens land skal ledere ikke kun fokusere på praktiske løsninger, men også hjælpe folk med at finde mening i forandringen. Det handler om at forbinde forandringer med større værdier og formål.

 

Her blev historiefortælling et af mine vigtigste værktøjer. Jeg brugte meget tid på at forklare, hvorfor transformationen var nødvendig, og hvordan vi kunne skabe værdi som en servicevirksomhed. Det handlede om at hjælpe medarbejderne med at finde mening i den nye selvopfattelse og se deres egen rolle i den større sammenhæng.

 

Quinns metafor understreger, at forandringsledelse ikke blot handler om strategier og systemer. Det kræver mod, autenticitet og en visionær tilgang for at kunne guide både organisationen og sig selv gennem usikkerhed og mod nye muligheder.

 

Hvordan står du selv over for forandringens land i din organisation eller dit lederskab? Tør du tage de første skridt mod transformation?

 

Jeg håber, indlægget giver inspiration til at reflektere over de personlige og organisatoriske valg, der kræves for at skabe ægte forandring.


Hvis du er blevet nysgerrig efter mere, så giv mig et kald på 20868621 eller send en mail på knudsgaard@wisemind.dk


/Poul


Hunin Advice ...ledelsessparring, der peger fremad

22 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page